Kolbász, sonka, szalonna minden amit csak tudni lehet

Húsos okosságok

Húsos okosságok

Csevapcsicsa ínyenceknek

2016. április 08. - Böllérshop.hu

A Csevap receptjére teljes mértékben igaz a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”.

Az igazi csevap titka: a sok különböző és jó minőségű hús hasonlóképp mint a pleskovicánál, a kevés fűszer és a lassú tűzön sütés. Ettől válik ez a horvát étel, egy valódi grill különlegességgé amit minden nap lehet csemegézni.

clipboard020.jpg

Hozzávalók (8 személyre)

1kg marhahús (lehetőleg rostélyos)
50 dkg sertés (zsíros részek)
50 dkg bárány vagy birka (zsíros részek, pl. oldalas vagy lapocka)
8 gerezd fokhagyma
6 evőkanál só
2 evőkanál tört vagy roppantott bors
1 teáskanál szódabikarbóna (vagy 1-1,5 dl szénsavas ásványvíz)
1 teáskanál pirospaprika
olaj

Elkészítése

Először előkészítjük a húsokat szokás szerint: hártyákat, inakat kivágjuk és a csontokat kiszedjük. Majd minden húst ledarálunk, de csak egyszer 4-6 lyukú darálón. Nem kell pépesre darálni, a kissé nagyobb húsdarabok adják meg a jó csevapcsicsa állagát.

A darált húst a fűszerekkel összekeverjük és jó alaposan összedolgozzuk. Ha van rá lehetőség, érdemes, legalább egy napig állni hagyni a masszát, hogy jól összeérjenek az ízek.

Aki nagyon bátor az megteheti hogy az utolsó 2-3 órában kiveheti a húst a hűtőből. Ha egy nagyon picit „romlásnak indul”, az hihetetlen ízt tud adni majd a csevapnak, és a sütéskor úgyis eltűnik minden baktérium. Melegen tudnivaló hogy jobban összeérnek az ízek, ne hidegen tegyük a serpenyőre.

A masszából olajos kézzel apró rudacskákat formálunk és közepesen forró grillen, alaposan átsütjük. Érdemes nem teljesen kiszárítani, a csevap akkor tökéletes, ha a belseje még szaftos.

Ínyencek keverhetnek a csevaphoz kockázott félkemény sajtot is, ami megbolondítja a hús ízét.

A csevap gyors ételnek tudható, így a tálalása általában nincs túlcsicsázva. Kenyérrel, ajvarral, esetleg zöldségsalátával érdemes fogyasztani. Horvátország tengerparti éttermeiben, apróra vágott hagymával és ajvárral tálalják szintén.

Ugyanez az étel Erdélyben miccs (mici, azaz aprók) néven fut, ott muzsdéjjal (vízben áztatott, sózott, apróra zúzott fokhagyma) és mustárral szokták tálalni.

Jó étvágyat kívánok

A bejegyzés trackback címe:

https://bollershop.blog.hu/api/trackback/id/tr598580002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása