Kolbász, sonka, szalonna minden amit csak tudni lehet

Húsos okosságok

Húsos okosságok

Pljeskavica a la Prijatelj

2016. április 12. - Böllérshop.hu

Ezt a receptet egy vajdaságból származó barátunktól tanultuk, mi is így csináljuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle húsnak kell lennie. Így lesz csak igazi jó íze. Sokak szerint egyes vidékeken még plusz szamárhús is kerül bele, de mivel elég humoros ember az illető, soha nem hittem neki ha megrebbent a szeme… Általában kerti partykon igen nagy előszeretettel és sikerrel sütött receptünk ez, de mindennapi étkezéshez is alkalmazható. Most is egy ilyen nap alkalmával került terítékre, mivel húsimádóként nem csak a sonkát esszük húsvétkor.

hozzávalók 10 adaghoz:
1 kg darált marhahús (darált)
1 kg darált sertéshús (darált)
50 dkg bárányhús (darált)
3 nagy fej vöröshagyma (kockára vágva)
2 ek szódabikarbóna (csapott)
4 ek só
2 ek négyszínű bors (roppantva, nem őrölve)
0.5 dl olívaolaj (a formázáshoz)
2 evőkanál reszelt cékla a színe miatt

clipboard01.jpg

A húsokat a felhasználás előtti napon a sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk, valamint hozzákeverjük a céklát is. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 13 cm átmérőjű, és 2 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük – ezt inkább javasoljuk az aroma miatt is, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 8-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa. Szaftját pirított hosszába vágott kiflivel felszívathatjuk, ami kiváló csemege a húspogácsa mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://bollershop.blog.hu/api/trackback/id/tr948590580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása